Werkzaamheden bijles

Bijles geven is een bijbaan waarbij je niet alleen je eigen kennis op peil houdt, maar ook bijdraagt aan de toekomst van een ander!

Als Tutor help jij leerlingen van jouw oude middelbare school met vakken en onderwerpen waar zij moeite mee hebben. 

Hoe werkt dat, bijles geven?

1 Schrijf je in als tutor

Via deze link kan je je inschrijven om aan de slag te gaan als Tutor via TopTutors. Je vult hier onder andere in hoe we jou kunnen bereiken, op welke middelbare school je gezeten hebt en welke vakken jij kan geven. Heb je nog vragen voordat je je inschrijft? Vind hier  informatie over wie de lokale coördinator (Managing Tutor) van jouw regio is. 

2 Kennismakingsgesprek met de Managing Tutor

Nadat de Managing Tutor jouw inschrijving heeft ontvangen, zal er contact met je opgenomen worden. De Managing Tutor vraagt je dan om aanvullende informatie aan te leveren en plant een kennismakingsgesprek met je in. Op basis van dat gesprek, laat de Managing Tutor jou weten of je aan de slag kan als Tutor. Je ontvangt dan aanvullende informatie over TopTutors en krijgt toegang tot ons systeem.

3 De leerling schrijft zich in

Soms stond er al een leerling te popelen om bijles voordat jij je inschreef en kan je direct aan de slag. Het komt ook voor dat het even duurt totdat er een leerling is die jij kan helpen. Als een nieuwe leerling zich inschrijft in de regio waar jij bijles geeft, voor een vak waarin jij aangegeven hebt bijles te kunnen geven, ontvang hiervan per e-mail een melding. In het systeem kan je vervolgens (anonieme) informatie over de leerling vinden. 

4 Contact met de Managing Tutor

Nadat je een melding ontvangen hebt, kan je zelf contact opnemen met jouw Managing Tutor. Je geeft dan aan dat jij deze leerling graag wil helpen. Andersom kan het ook zijn dat de Managing Tutor contact met jou opneemt. Als jij het leuk vindt om deze leerling te helpen, koppelt de Managing Tutor jullie aan elkaar in het systeem. Daarna ontvang je de contactgegevens van de leerling en ouders.

5 Contact met ouders en leerling

Neem contact op met de leerling en/of ouder en plan je eerste bijles in. Tijdens de kennismaking bespreek je waar de leerling precies hulp bij nodig heeft en spreek je af waar en wanneer de bijles plaats zal vinden. Maak afspraken over hoe vaak er bijles nodig is en wat de verwachtingen zijn. 

6 Bereid je bijles voor

Zorg dat je goed voorbereid aan de bijles begint. Indien mogelijk kun je alvast vragen om een scan van het hoofdstuk waar je samen aan gaat werken. Je kan ook de leerling vragen zichzelf goed voor te bereiden, door bijvoorbeeld het hoofdstuk voor de bijles al even door te nemen. 

7 Tijdens de bijles

Dan is het zover: de bijles! Samen met de leerling ga je kijken wat er al goed gaat en waar je bij kan sturen tijdens de bijlessen. Als Tutor zorg je voor een veilige omgeving, waarin alle vragen gesteld kunnen worden. Soms zal je tijdens de bijles bezig zijn met leervragen zoals “Hoe bereid ik me goed voor op mijn toets voor dit vak?” en soms zullen de vragen specifieker over de inhoud van het vak gaan. Als ervaringsdeskundige kan jij de leerling helpen zelfverzekerder met het vak aan de slag te gaan!

8 Samen verder

Sluit je bijles altijd af met een korte samenvatting en plan meteen een volgende bijles in. Zo weet jij wanneer je weer aan de slag kan en komt de leerling in het juiste ritme. De uren voer je in ons systeem in.

Waarom bijles geven via TopTutors?

Relevante werkervaring
Blijf in contact met (leerlingen van) jouw oude middelbare school
Je bepaalt jouw eigen uren en de vakken waarin jij bijles geeft
De bijlessen kunnen fysiek of online worden gegeven
Draag bij aan de toekomst van een ander

Verhalen van Tutors

Vorig jaar ben ik als Tutor begonnen via TopTutors en ik geef bijles in wiskunde, Nederlands en Engels.

Naast mijn studie geef ik nu twee leerlingen bijles, als oud-leerling kan ik denk ik iets meer inspelen op de belevingswereld van de leerling. Vaak heb ik de docenten die zij nu hebben ook gehad toen ik zelf nog op school zat. Ik ken dan de manier waarop ze uitleggen, maar ken bijvoorbeeld ook de insteek van het onderwijs en weet wat het niveau van de toetsen is.

Ik wilde als klein meisje al juffrouw worden, nu ik ook in die richting ben gaan studeren is het natuurlijk een extra goede toevoeging op mijn cv om bijles te geven. Daarnaast is het ook gewoon hartstikke leuk om te doen! Ik merk dat ik leerlingen echt een stukje vertrouwen in henzelf terug kan geven en dat geeft ontzettend veel voldoening.
Foto Rachel
Rachel
PABO studente

Tips om jouw bijles tot een succes te maken

Iedere leerling is anders en dat betekent dat ook iedere bijles anders is. De perfecte bijles bestaat dan ook niet, maar er zijn natuurlijk wel een aantal algemene tips die jij kan gebruiken in je bijlessen: 

Ben je op zoek naar meer tips en handvatten voor je bijlessen? Wil je graag meer weten over waarom deze tips belangrijk zijn? Een aantal keren per jaar bieden wij de mogelijkheid hiervoor een workshop “Bijles over Bijles” te volgen. Daarnaast kan je altijd je Managing Tutor vragen om even met je mee te denken óf neem direct contact op met het hoofdkantoor. Wij helpen je graag verder!

De Managing Tutor, wie is dat?

De Managing Tutor (MT) is de coördinator van een bijlesafdeling rondom een middelbare school. Als Tutor is dit jouw eerste aanspreekpunt bij TopTutors. Je kan hier met vragen en opmerkingen terecht. Schrijf je je in als Tutor, dan heb je als eerste contact met de Managing Tutor. Dat geldt ook voor leerlingen en ouders. De MT houdt het overzicht over de leerlingen die bijles zoeken of ontvangen en de Tutoren die bijles (willen) geven. Daarnaast verloopt ook het contact met school en de landelijke organisatie van TopTutors via de MT. Naast het uitvoeren van hun coördinerende taken, geven ook veel Managing Tutors zelf bijles. 

Ben jij op zoek naar een extra uitdaging en lijkt het je leuk meer te weten te komen over het Managing Tutorschap?

Wil je meer weten?

Veelgestelde vragen

Hier vind je het inschrijfformulier voor tutoren. 

Ja! Hoewel veel leerlingen fysiek geholpen willen worden, wordt er ook veel online bijles gegeven. Een combinatie kan uiteraard ook; zo zijn er tutoren die fysiek bijles geven en daarnaast leerlingen online helpen.

Nee, het gaat natuurlijk om dat jij als tutor de interesse en kennis hebt voor het vak of de vakken die jij beheerst. Je kan overigens per vak aangeven bij ons tot welk niveau of leerjaar je dit wilt geven.

 

Maar, mocht je meerdere vakken kunnen geven dan vergroot dat wel eventueel de kans op dat je aan de slag kan of meerdere leerlingen kan helpen.

Jazeker, de motivatie om anderen te helpen met jouw kennis is voor ons leidend. De meeste tutoren geven ondersteuning rondom hun oude middelbare school, maar als je bijvoorbeeld in jouw studiestad bijles wil geven, dan kan dat ook. 

Zeker niet! Als je een vak t/m een examenjaar beheerst vergroot dat eventueel de kans op het geven van bijlessen, maar er zijn ook genoeg leerlingen uit de onderbouw die bijles krijgen! Jouw kennis op dit niveau is dus zeker welkom.

We helpen je graag. Als je weet voor welke school je aan de slag wil kan je via het contactformulier aan de rechter kan op deze pagina contact leggen. Daarnaast kan je altijd via info@toptutors.nl en 085-4873465 contact leggen met ons.

Heb je een andere vraag?